Inca lucram la site .

Multumimm pentru intelegere si pentru orice problema va rugam folositi FORUMUL !

HIPOTERMIA

Evaluare utilizator:  / 0
PLG_VOTE_POORPLG_VOTE_BEST 
Hipotermia

hipotermiaOdată cu sosirea anotimpului rece suntem puşi tot mai frecvent în situaţia de a ne confrunta cu un adversar de temut care îşi poate face simţita prezenţa oriunde: FRIGUL.
Organismul uman are o capacitate mare de adaptare la diferenţele de temperatură,DAR atunci când mecanismele sale de adaptare sunt depăşite,când organismul nu este inepărtat din mediul nociv,şi când nu sunt intreprinse urgent anumite manevre de susţinere a funcţiilor vitale condiţiile de temperatura extremă pot cauza moartea.

CE ESTE HIPOTERMIA?

Hipotermia reprezintă scaderea temperaturii centrale a organismului(masurată intrarectal) sub 35 grade celsius.
Ea se clasifică in formă uşoară (temperatura centrală 32-35 grd.celsius),moderată(32-30) şi forma severă (temp centrala sub 30 grade).

CE CAUZEAZĂ HIPOTERMIA?

Cel mai frecvent avem tendinţa de a asocia hipotermia cu expunerea prelungită la temperaturi scazute şi nu greşim foarte mult insă trebuie totodată să ştim că ea poate surveni şi in cazul unei imersii prelungite in apa la o temperatută mai scazută,expunere la vânt şi ploaie,afecţiuni metabolice,vârste extreme(copii sau bătrâni) si nu în ultimul rând cei ce au consumat alcool sunt mai predispuşi la hipotermie.

 

CUM SE MANIFESTĂ HIPOTERMIA?

Cea mai frecventă şi cunoscută manifestare a suferinţei „de frig” este FRISONUL.Acesta reprezintă incercarea organismului de a acumula căldură şi este foarte uşor de recunoscut DAR se produce doar in cazul hipotermiei uşoare el dispărând la temperaturi centrale sub 32 de grade celsius.De obicei în cazul hipotermiei uşoare persoana afectată se menţine încă conştientă şi se poate feri de frig sau pate solicita ajutor.Când temperatura scade sub 32 de grade persoana poate deveni inconştientă,funcţiile vitale „scad” treptat concomitent cu scăderea temperaturii până la survenirea decesului.

 

CE TREBUIE SĂ FACEM?

Dacă o persoana expusă la condiţii vitrege de mediu frisonează incontrolabil ea trebuie imediat sa se fereasca de frig deşi frisonul nu ne indica decât eventualitatea unei hipotermii.

O persoană gasită inconştientă,neresponsivă,sau greu responsiva  gasită in condiţii de frig sau cu hainele ude,cu atât mai mult cu cât se afla la o vârstă extramă sau prezintă halenă alcoolică are o mare probabilitate de a fi hipotermică şi trebuie să intervenim prompt deoarece această persoană nu mai are capacitatea de a se feri de inemperii.

Daca persoana este neresponsiva la stimuli,nu poate comunica se apeleaza imediat numarul unic de urgenţa 112,dispecerii urmând a ne furniza si sfaturi de prim ajutor.

Persoana trebuie manipulată cu foarte multă blândeţe (deoarece prezinta un risc crescut de tulburari de ritm )verificaţi starea de conştienţă ,evaluaţi respiraţia(in anumite faze al hipotermiei ea poate fi rară şi superficială).Dacă nu respiră trebuie incepute manevrele de resuscitare cardio-pulmonara.

Dacă persoana respiră ea trebiue indepartată cu grijă din mediul nociv,indepartate hainele ude si incepute manevrele de incalzire.

DEGERĂTURILE

Degerăturile sunt leziuni cauzate de „ingheţarea” ţesuturilor şi chiar necroza acestora datorată opririi circulaţiei la nivelul respectiv.Ele survin mai frecvent la nivelul extremitaţilor,unde circulaţia esta mai scazută şi care suferă cel mai repede din cauza frigului.Se manifestă prin leziuni de culoare palida(cele superficiale)sau vineţii-negre si de consistenta lemnoasa cele foarte profunde.Aceste leziuni asociaza senzaţii de inţepatură,arsură si amorţeala.In cazul unor astfel de de leziuni trebuie sa se realizeze cît mai repede încălzirea.

hipotermia2IMPORTANT

Sunati 112

Nu orice frison semnifică hipotermie.

Formele severe de hipotermie nu se manifesta prin frison.

Manipularea brusca poate cauza decesul prin tulburari de ritm cardiac.

Respitaţia poate fi foarte superficială si pulsul filiform si astfel foatre greu detectabile.

Hipotermia are un efect protector asupra creierului si prin urmare cu o resuscitare corespunzăoare pacientul are sanse de recuperare.

 

Spatiu publicitar

Acest spatiu va fi folosit pentru sponsori

  • Primesc scrisoarea EMAAvem 45 vizitatori și nici un membru online

Download Full Premium themes - Chech Here

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365.ro

Te rugam sa te autentifici :